Ένα γρήγορο περπάτημα μία φορά την ημέρα για μόλις 22 λεπτά μπορεί να είναι αρκετό για να αντισταθμίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας από την καθιστική ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η καθιστική ζωή είναι από τις κύριες αιτίες κακής υγείας παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι που κάθονται για μεγάλες περιόδους, βλέποντας τηλεόραση ή εργαζόμενοι μπροστά σε έναν υπολογιστή, για παράδειγμα, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο.

Ωστόσο, η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να εξαλείψει αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο από την καθιστική ζωή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine.

Οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα για 11.989 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, οι μισοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες, από τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Τα άτομα στη μελέτη φορούσαν trackers δραστηριότητας που μετρούσαν τη μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα.

Παραδείγματα μέτριας δραστηριότητας περιλαμβάνουν το πολύ γρήγορο περπάτημα (6,5 χλμ/ώρα ή πιο γρήγορο), το «δύσκολο» καθάρισμα όπως το πλύσιμο παραθύρων ή το σφουγγάρισμα και η ποδηλασία με ταχύτητα 16-19 χιλιόμετρα/ώρα. Η έντονη δραστηριότητα περιλαμβάνει την πεζοπορία, το τρέξιμο με 9,5 χλμ/ώρα ή γρηγορότερα, τη γρήγορη ποδηλασία, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις.

Συνολικά, 5.943 άτομα περνούσαν λιγότερες από 10,5 ώρες καθισμένοι κάθε μέρα, ενώ 6.042 περνούσαν 10,5 ή περισσότερες ώρες καθισμένη. Κατά την πενταετή παρακολούθηση, το 6,7% (805) των συμμετεχόντων έφυγαν από τη ζωή.

Ο συγγραφέας Edvard Sagelv, από το Πανεπιστήμιο Αρκτικής στη Νορβηγία, δήλωσε: «Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που περνούσαν περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα καθισμένοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Στη μελέτη μας, κάθε λεπτό περισσότερης μέτριας έως έντονης σωματική δραστηριότητας καθημερινά έδειχνε χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου – 22 λεπτά καθημερινά εξάλειψαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καθιστική ζωή.

»Αυτό σημαίνει ότι αν οι συμμετέχοντες έκαναν 22 ή περισσότερα λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, δεν υπήρχε υπερβάλλων κίνδυνος από την καθιστική ζωή. Και, αν έκαναν περισσότερα από 22 λεπτά την ημέρα, υπήρχε μικρότερος κίνδυνος θανάτου συνολικά. Βασικά, όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο», εξήγησε ο ερευνητής.

Τα ευρήματα συνάδουν με τις συστάστεις για 150 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα – δηλαδή, περίπου 21 λεπτά την ημέρα. Το να είμαστε δραστήριοι μας βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στη βελτίωση της ψυχική μας υγείας.

 

ΠΗΓΗ: https://www.iatrikanews.gr/