Πολλές κοινές μορφές άσκησης είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η ψυχοθεραπεία στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ιατρική επιθεώρηση BMJ, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το περπάτημα, η γιόγκα, το τζόκινγκ και η προπόνηση με αντίσταση ήταν οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις, ειδικά αν εκτελούνταν έντονα.

«Αυτές οι μορφές άσκησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν μαζί με την ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ως βασικές θεραπείες για την κατάθλιψη», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η κατάθλιψη είναι η κύρια μορφή ψυχολογικής πάθησης σε όλο τον κόσμο, είπαν οι συγγραφείς και μειώνει την ικανοποίηση από τη ζωή περισσότερο από το χρέος, το διαζύγιο και τον διαβήτη. Επιδεινώνει επίσης άλλες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, άγχος και καρκίνο.

Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη φαρμακευτική αγωγή ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε φάρμακα. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη αναζητούν θεραπεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 218 μελέτες για την κατάθλιψη και την άσκηση, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περίπου 14.000 άτομα.

Αν και υπήρχε κίνδυνος μεροληψίας στις μελέτες, τα οφέλη της άσκησης σε ολόκληρο το σώμα των στοιχείων, σε συνδυασμό με δεδομένα που υποδηλώνουν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δείχνουν ότι αποτελεί μια ισχυρή θεραπευτική επιλογή, δήλωσε ο Δρ Michael Noetel του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν κάνει παρόμοιες διαπιστώσεις σχετικά με τα οφέλη της άσκησης, σύμφωνα με τον Δρ Adam Chekroud από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ, ο οποίος δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη. Ο Δρ Chekroud είπε ότι η άσκηση είναι μια καλή προσέγγιση για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μαζί με άλλες επιλογές, όπως θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.

«Καμία από αυτές τις θεραπείες δεν είναι πανάκεια. Όμως, δεδομένου του πόσο εξουθενωτικό είναι να έχεις κατάθλιψη, σχεδόν σε όλους τους ασθενείς θα πρέπει να προσφέρεται και άσκηση και ψυχοθεραπεία», είπε ο Δρ Noetel: «Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερη άσκηση και υψηλότερης έντασης άσκηση ήταν πιο αποτελεσματικές, αλλά δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε την προπόνηση σαν επαγγελματίας αθλητής, το θέμα είναι να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα και την ένταση της άσκησης που κάνετε».

 

ΠΗΓΗ iatrikanea.gr