Ένας νέος τρόπος αξιολόγησης των πρωτεϊνών στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «εξαιρετικά έγκαιρη ανίχνευση» των εγκεφαλικών αλλαγών που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά γνωστικά προβλήματα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια, αλλά η έγκαιρη ανίχνευση θα πρόσθετε όλοκληρα χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προβούν σε αλλαγές στον τρόπο ζωής τους ή σε θεραπείες που θα βοηθούσαν στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 1.500 πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο αίμα και υπολόγισαν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει άνοια σε μια περίοδο περίπου 15 ετών. Τα ευρήματά τους επιβεβαίωσαν προηγουμένως αναφερθείσες συνδέσεις μεταξύ της άνοιας και τριών πρωτεϊνών του πλάσματος, των GFAP, NEFL και GDF15. Μια νέα πρωτεΐνη στην ομάδα πρόβλεψης που ονομάζεται LTBP2 ήταν από τους πιο προγνωστικούς παράγοντες και από τις πιο εύκολες να ελεγχθεί. Οι ερευνητές μπόρεσαν να κάνουν προβλέψεις για άνοια από οποιαδήποτε αιτία, για εμφάνιση Αλτσχάιμερ και για αγγειακή άνοια.

Η σημαντική ανακάλυψη αυτής της τελευταίας έρευνας είναι ότι η ομάδα συνδύασε την προγνωστική δυναμική από διαφορετικές πρωτεΐνες για να επιτύχει υψηλότερο επίπεδο ακρίβειας στον προσδιορισμό του μακροπρόθεσμου κινδύνου άνοιας κάποιου. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ακριβή όταν συμπεριλάμβαναν τις βασικές δημογραφικές πληροφορίες ενός ατόμου για την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, καθώς και εάν το άτομο είχε γενετική προδιάθεση για νόσο του Αλτσχάιμερ με βάση το γονίδιο APOE4.

Η μελέτη περιελάμβανε στοιχεία για 52.645 ενήλικες που δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης. Ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων στην αρχή ήταν τα 58 έτα, με το 54% να είναι γυναίκες. Μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη, το 2,7% εμφάνισε άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 14 ετών. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, 219 άτομα εμφάνισαν άνοια μέσα σε 5 χρόνια, 833 μέσα σε 10 χρόνια και 584 περισσότερα από 10 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης.

Ένας σημαντικός περιορισμός των ευρημάτων της μελέτης είναι ότι όλα τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είναι σαφές εάν η ακρίβεια πρόβλεψης θα παρέμενε μεταξύ ενός διαφορετικού πληθυσμού.

Ένας από τους ερευνητές δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός εμπορικά διαθέσιμου τεστ με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας.