Οι άνθρωποι που κάθονται τις περισσότερες ώρες στη δουλειά τους έχουν 16% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 34% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με άτομα που είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Open Network.

Ωστόσο, υπάρχει λύση: Τα άτομα που κάθονται πολύ θα πρέπει να κάνουν επιπλέον 15 έως 30 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας για να μειώσουν τον κίνδυνο στο επίπεδο των ατόμων που δεν κάθονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τους εξαμηνιαίους ελέγχους υγείας σε περίπου 482.000 ανθρώπους στην Ταϊβάν από το 1996 έως το 2017. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το πόσο κάθονταν στη δουλειά και για παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το ποτό και τα επίπεδα άσκησης.

Περίπου το 60% των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ως επί το πλείστον καθόταν στη δουλειά, το 29% στην εργασία τους περνούσαν τον χρόνο τους εξίσου καθιστοί και εν κινήσει και το 10% έκανε εργασία κατά την οποία συνήθως δεν κάθονταν. Οι παράγοντες κινδύνου και άλλες μεταβλητές υπολογίστηκαν από τους ερευνητές προτού καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όσοι καθόταν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο. Όσοι μοίραζαν τον χρόνο εργασίας τους καθιστοί και όρθιοι είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με εκείνους που δεν κάθονταν συνήθως, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και λίγη δραστηριότητα φέρνει σημαντικά αποτελέσματα.

«Οι σοβαροί κίνδυνοι που σχετίζονται με το παρατεταμένην καθιστική εργασία μπορούν να μετριαστούν με την ενσωμάτωση τακτικών διαλειμμάτων και την πρόσθετη σωματική δραστηριότητα», κατέληξε η μελέτη: «Οι συστημικές αλλαγές, όπως τα πιο συχνά διαλείμματα, τα όρθια γραφεία, οι καθορισμένοι χώροι για σωματική δραστηριότητα στην εργασία και τα οφέλη από τη γυμναστική, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου».

Ακόμα και απλές αλλαγές, όπως μια βόλτα στη γειτονιά πριν από το βραδινό φαγητό, μια επιπλέον μέρα στο γυμναστήριο ή το παρκάρισμα μερικά τετράγωνα μακρύτερα από τον προορισμό μας, μπορούν να προσφέρουν αξιόλογα οφέλεη για την υγεία μας.

 

ΠΗΓΗ iatrikanews.gr