Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα περιπρωκτικό φλεβικό πλέγμα. Συμμετέχουν λειτουργικά στην ορθή σύγκλειση του πρωκτού, στην προστασία του εντερικού βλεννογόνου κατά την αφόδευση.

Αιμορροϊδοπάθεια εμφανίζεται εάν τα φλεβικά αυτά αγγεία προπιπτουν, δηλαδή προβάλλουν έξωθεν του εντέρου.

Ποικίλλουν οι αιτίες. κυριότερες αναφέρονται η κληρονομικότητα και η δυσκοιλιότητα. σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αιμορροΐδων κατέχουν η καθιστική ζωή, η διατροφή  πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα και πτωχή σε δημητριακά, φρούτα και φυτικές τροφές.

Επίσης επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η μεγάλη ηλικία, συνθήκες αυξημένης ενδοκοιλιακής πιέσεως (π.χ. εγκυμοσύνη, ασκητική συλλογή, άρση βαρών, χρόνιος έντονος βήχας, παχυσαρκία)

Συμπτωματολογία

Έντονος πόνος – κυρίως σε περιπτώσεις θρόμβωσης, διόγκωση -ψηλαφητής μάζα, αιμορραγία, κνησμός, ερεθισμός,

Η διάγνωση θα τεθεί από τον θεράποντα ιατρό με την κλινική εξέταση και τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις.

Θεραπεία

Σημαντικότερο ρόλο στη συντηρητική αντιμετώπιση κατέχει η άρση του αίτιου εάν αυτό είναι δυνατό, π.χ. η κατάργηση τροφών που προκαλούν δυσκοιλιότητα. Επίσης σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες σημαντική βελτίωση παρουσίασαν άτομα που εμπλούτισαν τη διατροφή τους με φρούτα και δημητριακά καθώς και αυξημένη κατανάλωση νερού. Ενεργό ρόλο κατέχουν η χρήση κατάλληλων αλοιφών και επιθεμάτων, καθώς και η χρήση μαλακών μαξιλαριών .Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται για αιμορροΐδες πρώτου και δευτέρου βαθμού (βλέπε παρακάτω).

Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί αντιμετώπιση για αιμορροΐδες τρίτου και τέταρτου βαθμού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1ου βαθμού—δεν είναι εμφανείς παρά μόνο με πρωκτοσκόπιο

2ου – προπίπτουν εντός του εντερικού αυλό

3ου— προπίπτουν και εξέρχονται εκτός του πρωκτικού δακτυλίου και ανατάσσονται

4ου— προπίπτουν και εξέρχονται εκτός του πρωκτικού δακτυλίου και δεν ανατάσσονται