Τα άτομα που δεν απολαμβάνουν αρκετή διάρκεια βαθύ ύπνου μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με ερευνητές μιας νέας μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της διάρκειας των βαθύτερων σταδίων ύπνου, γνωστού ως ύπνου αργών κυμάτων», δήλωσε ο Δρ Matthew P. Pase, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας και νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία: «Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη μείωση στη διάρκεια ύπνο αργών κυμάτων με την πάροδο του χρόνου είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια τα επόμενα 17 χρόνια παρακολούθησης».

Κατά τη διάρκεια του ύπνου αργών κυμάτων, το σώμα αφαιρεί ανεπιθύμητες ουσίες από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς, χαρακτηριστικό σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο βαθύς ύπνος είναι το τρίτο στάδιο ύπνου και πιστεύεται ότι είναι αυτό που συνδέεται περισσότερο με την αποκατάσταση του εγκεφάλου, δήλωσε ο Δρ Richard Isaacson, του Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν 346 άτομα που ήταν, κατά μέσο όρο, 69 ετών και είχαν συμμετάσχει σε μια έρευνα εντοπισμού καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει δύο μελέτες ολονύκτιας παρακολούθησης ύπνου, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990. Μέσα σε 17 χρόνια από την ολοκλήρωση των μελετών ύπνου, 52 συμμετέχοντες είχαν εμφανίσει άνοια.

«Κάθε ποσοστιαία μείωση στον ύπνο αργών κυμάτων ανά έτος συνδέθηκε με 27% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και 32% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο ρυθμός απώλειας ύπνου αργών κυμάτων επιταχύνθηκε από την ηλικία των 60 ετών, κορυφώθηκε από τις ηλικίες 75 έως 80 ετών και επιβραδύνθηκε στη συνέχεια», ανέφεραν οι ερευνητές.

Ο Δρ Isaacson είπε ότι η μελέτη δείχνει πώς η ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική παρακμή και την άνοια: «Είναι σημαντικό όχι μόνο να δίνουμε προσοχή στον συνολικό χρόνο που κοιμάται ένα άτομο κάθε βράδυ, αλλά και να παρακολουθούμε την ποιότητα του ύπνου όσο το δυνατόν καλύτερα».

 

ΠΗΓΗ: iatrikanews.gr