Οριζουμε ως θωρακικο αλγος οποιοδηποτε πονο εμφανιζεται στην περιοχη του θωρακα,ανεξαρτητα απο τον τυπο του πονου και το σημειο εμφανισης.

Αιτια εμφανισης θωρακικου πονου αποτελουν τα οργανα που περιεχονται στο θωρακα(π.χ.καρδια,πνευμονες,οισοφαγος),στοιχεια απο το θωρακικο τοιχωμα(μυες,νευρα,οστα,δερμα),καθως και δομες εκτος θωρακα που μπορουν να προκαλουν αντανακλαση του πονου(π.χ. στομαχος,εντερα,φαρυγγας,ηπαρ,χολη κτλ).

 

Αναγνωριση και ερμηνεια του θωρακικου αλγους

Εντοπιση—μπορει να εμφανιζεται σε οποιοδηποτε σημειο στο θωρακα—προκαρδια περιοχη,στερνικη εντοπιση,παραστερνικα,προσθιος θωρακας,πλαγια θωρακικα τοιχωματα,πλευριτικα τοξα,οπισθιος θωρακας,σπονδυλικα και παρασπονδυλικα,μασχαλιαια κτλ.

Αντανακλαση του αλγους—μπορει να επεκτεινεται προς διαφορες σωματικες περιοχες εντος η και εκτος του θωρακος, πχ τραχηλος,επιγαστριο,ανω ακρα

Τυπος του αλγους—δυναται να εμφανιστει με διαφορες μορφες και να περιγραφει με ποικιλους διαφορετικους τροπους,οπως οξυς,χρονιος,διαξιφιστικος,καυστικος,επιπολης ,βυθιος.

Διαρκεια και εξελιξη—σημαντικης σημασιας ειναι η διαρκεια καθως και η πορεια εξελιξης του θωρακικου αλγους,καθως επισης και οποιοσδηποτε μηχανισμος επιδεινωσης η υφεσης του πονου.

Διαγνωση της αιτιας του πονου.—μια σειρα εξετασεων παραλληλα με την κλινικη ιατρικη εξεταση μπορουν να διευκρινισουν τα αιτια και να θεσουν τη διαγνωση.

Οποτε απαραιτητη θεωρειται η διενεργεια εκτιμησης απο ιατρο,οι αιματολογικες εξετασεις,το ηλεκτροκαρδιογραφημα,η ακτινογραφια θωρακος,ο υπερηχος καρδιας,η αξονικη θωρακος και πιθανως μια σειρα επιπλεον εξετασεων που θα ζητηθουν απο ιατρο και θα θεσουν τη διαγνωση.

Ποτε να ανησυχησουμε και να ζητησουμε βοηθεια.

Παντοτε σε ατομα με γνωστο ιστορικο παθησεων που αφορουν το θωρσακα,

Καθως επισης και σε ατομα με πρωτοεμφανιζομενο αλγος οξυ,εντονο,παρατεταμενο,επιμονο το οποιο θα πρεπει αμεσα να διευκρινιστει και να τεθει διαγνωση προς αποφυγη επειγουσων και επικινδυνων για την ανθρωπινη ζωη καταστασεων