Η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 1 κουταλάκι του γλυκού ημερησίως παρέχει τα ίδια οφέλη για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης με τα δημοφιλή φάρμακα για την υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network.

«Στη μελέτη, οι μεσήλικες έως ηλικιωμένοι συμμετέχοντες μείωσαν την πρόσληψη αλατιού κατά περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα σε σύγκριση με τη συνήθη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά περίπου 6 χιλιοστά (mm Hg), η οποία είναι συγκρίσιμη με την επίδραση από ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο πρώτης γραμμής για την υψηλή αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Δρ Deepak Gupta, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt και συνεπικεφαλής ερευνητής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 213 άτομα ηλικίας 50-75 ετών, των οποίων η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε ενώ ακολουθούσαν τη συνηθισμένη διατροφή τους, καθώς και διατροφές με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Περίπου το ένα τέταρτο από αυτούς είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση και ένα άλλο 25% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση χωρίς να ακολουθεί θεραπεία. Περίπου το 20% είχε υπό έλεγχο την αρτηριακή πιεσή του και το 31% όχι.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την κανονική τους διατροφή, συν τροφές που πρόσθεταν περίπου 2,2 γραμμάρια νατρίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, έτρωγαν φαγητό και σνακ που τους είχαν ετοιμάσει οι ερευνητές, με οδηγίες να μην τρώνε τίποτα επιπλέον. Ο στόχος της εβδομάδας με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ήταν να παρέχει σε κάθε άτομο μόνο 0,5 γραμμάρια αλατιού καθημερινά.

Η χαμηλή σε νάτριο διατροφή είχε ως αποτέλεσμα μια μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 8 χιλιοστά (mm Hg), σε σύγκριση με τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι προκάλεσε μείωση κατά 6 mm HG σε σύγκριση με μια κανονική διατροφή.

«Διαπιστώσαμε ότι το 70-75% όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή όχι, είναι πιθανό να δουν μείωση της αρτηριακής τους πίεσης εάν μειώσουν το νάτριο στη διατροφή τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Norrina Allen, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Ιδεατά, η συνολική ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΠΗΓΗ Iatrikanews.gr