Είναι μια κατάσταση υπερθερμίας και υπερθέρμανσης του σώματος. Προσβάλλει συνήθως ηλικιωμένους και οργανισμούς σε εξασθένηση, μπορεί δε να εξελιχθεί σε μια άκρος επικίνδυνη και απειλητική κατάσταση. Εκδηλώνεται κυρίως σε περιόδους μεγάλου καύσωνα.

Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, γίνεται στον εγκέφαλο, στο αντίστοιχο κέντρο θερμοστάτη. Καταστάσεις που προάγουν την ύπαρξη θερμοπληξίας είναι η υψηλή θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα, η ατμοσφαιρική άπνοια, και οι υψηλές τιμές υγρασίας

Παράγοντες που προδιαθέτουν αποτελούν η μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, αλκοόλ, ψυχιατρικά φάρμακα, ιστορικό θερμοπληξίας, εργασία σε υψηλή θερμοκρασία, καρδιακή – αναπνευστική – νεφρική ανεπάρκεια κ.α.

Εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, ζάλη, ίλιγγο, εμετούς, μυικές κράμπες, ναυτία, πιθανή απώλεια αισθήσεων και λιποθυμία, παραλήρημα, σπασμούς, δύσπνοια, πυρετό.

Για την πρόληψη της θερμοπληξίας, δίδεται σύσταση για μεγάλη κατανάλωση υγρών, φρούτων, λαχανικών, σαλατών, αποφυγή μεγάλων γευμάτων ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, ελαφρύ ντύσιμο, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, χρήση κλιματιστικών και ψυχρών επιθεμάτων, παραμονή σε ψυχρό περιβάλλον, αποφυγή προδιαθέσεων παραγόντων.

Στις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση θερμοπληξίας, βασικό ρόλο κατέχουν η χορήγηση υγρών, ψυχρών επιθεμάτων, αφαίρεση ρούχων, μεταφορά σε δροσερό περιβάλλον, και σε βαριές καταστάσεις μεταφορά σε μονάδα υγείας